Sutola-Sikala

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Henkilölista

Esittely

Sutola-Sikala sijaitsi (sijaitsee) Parkkolan kylässä. Tämä on se kuuluisa tila, jonka Juho Kallenpoika menetti otettuaan lainoja, joita ei voinut maksaa. Pakkohuutokauppa käytiin 1888 ja Juholta meni siinä koko omaisuus.

Historiaa

Petäjävedellä oli vuonna 1730 neljä taloa joista Puttola-nimisestä erotettiin 1747 isännän veljelle Sikala-niminen talo. Tämä ei kuitenkaan olut se meidän etsimämme Sikala, vaikka Ivar puhuukin Petäjävedellä sijaitsevasta Sikalasta. Tässä talossa isäntänä oli mm. Kalle Flinkman ja nykyään se taitaa kuulua paikkakunnan rallikuuluisuudelle.

Muuratjärvellä oli 1730 seitsemän taloa, joista yksi oli jo 1500 luvulla perustettu Sutola eli Heinämäki. Kirkonkirjoissa mainittu Suttola-Puttola talojen kirjoittamistapa johdatti tutkimukset aluksi väärille jäljille. Kuitenkin Jämsän historiakirjojen mukaan Heinämäestä erotettiin 1772 Sikala niminen talo isännän langolle ja tämä on se "oikea". Kylät muuten kuuluivat eri hallintopitäjiin ja nimismiespiireihin. Niinpä tämä Sikala on saattanut joskus olla Petäjäveden piirissäkin. 1830 maakirjoissa Muuramen kylä kuitenkin liitettiin Jämsään ja lopulta 1855 kaikki siteet Pälkäneen piiriin katkaistiin.

Tietolähteet:


Linkit

  • Sikala (Parkkola) MML:n kansalaisen karttapaikalla.