Sukumatka 2007:7 Sikala

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun
<-Mylly Alkuun Mäkijärvi->

Sikala tänään

Silmäys ennen laudoitusta

Käänny Isolahdelta kohti Saukkolan kylää. Seuraavana tulee sitten Tikkalan risteys, josta pitää kääntyä oikealle Petäjävettä kohti. Matkaksi Tikkalasta Sikalan risteykseen tulee 6,5 km. Kun vastaan tulee viitta Moksi 11 näkyy risteyksessä Aution talo. Ajelin Moksiin noin kilometrin, kunnes mäen päällä näkyy komea talo, entinen Sutola-Sikala. Vielä pilkottaa vanha pääty alkuperäisen näköisenä. Muuta osaa peittää jo sininen uusi laudoitus ja katto on upouusi.

Pihapiirissä on uusi paritalo. Sikalan remonttityömaa on sisältä paljon enemmin vaiheessa kuin ulkoa katsottuna näyttää. Kaikki väliseinät on siirretty, mutta talo näytti yhä isolta. Se on arviolta 10 x 15 m kooltaan ja käsittää alhaalla neljä huonetta ja eteistilan. Portaat vievät yläkertaan, joka ei ole ollut ennen asuttu. Sinne on tulossa muutama huone. Kaikki lattiat ovat toistaiseksi maapohjalla. Paritalo on kuulemma tehty vanhan navetan perustuksille. Palokunta oli käynyt sen polttamassa maan tasalle. Sikalan alkuperäinen talo on purettu ja rakennettu uusiksi 1933. Sama perustus on varmaan ollut kyseessä. Rakentaja oli ollut Tikkalan kylästä kirvesmies Matti Kauranen.

Talo on kuulunut 1888 alkaen Tommilan suvulle. Sen myi heille maakauppias Harberg, joka osti tilan pakkohuutokaupassa samana vuonna (lainhuudatustodistuksen kopio pdf-formaatissa). Niin kuin on tunnettua, tilan omisti sitä ennen Ivarin isä Juho.