Sukumatka 2007:6 Mylly

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun
<-Polkula Alkuun Sikala->

Mylly pyörimään..

Myllyn tupa 2007

Myllyn torpalle ajo kestää Polkulasta päätietä ja Ronsuntietä vain minuutin. Mylly sijaitsee Sallaanojan varrella, mutta paikkaan saavuttaessa nousee mieleen hienoinen pettymys. Tässähän on vaan punainen, hieman rähjäinen tupa. Talon Muuramessa asuva omistaja ei ole paikalla, mutta talon vuokralainen antoin luvan kierrokseen tontilla.

Tunnelma muuttuu kun kahlaa pitkässä heinikossa kohti pusikossa häämöttävää isoa rakennusta. Korviin alkaa kantautua veden solina ja huomaat myllyn olevan melko hyvässä kunnossa. Itse asiassa kaikki näytti siltä kuin koneet voisi laittaa käyntiin vaikka heti. Myllyn kupeessa on toimivan näköinen raamisaha, joka on ehkä myöhemmin rakennettu. Alhaalla oli kovin lahoja lattialankkuja mutta hiippaile vain varovasti reunoja pitkin alakerrassa. Ehkä näet Ivarin tarkastelemassa jään alla liikkuvia kuplia tai leikkimässä Jalmarin kanssa piilosta?

Myllyn etuosasta pääsee huoneeseen, jossa on hammasrattaat voiman siirtoa varten sekä jauhojen syöttölaarit. Ovessa on päiväys 22.6.1888 eli hieman ennen Juhon aikaa? Rappuset vievät yläkertaan, jossa on paksut ja vankat lankkulattiat. Sieltä kaadettiin varmaan jyvät jauhatusta varten myllynkivien väliin. Kaikki annostelulaitteet näyttävät toimintakuntoisilta. Aukosta pääsee myös suureen puutyöverstaaseen, jossa on höyläpenkit ja työkalukaapit paikallaan. Ihan kuin siellä olisi juuri tehty hommia ja väki olisi lähtenyt vain kahville!

Yläjuoksulla on pieni saunatupa, joka oli tehty vanhoista hirsistä ja laajennettu hieman myöhemmin. Vedensyöttöränni on melko lailla hajoamispisteessä ja samoin kaikki lankut sen ympärillä. Sepän paja sijaitsee pellon laidassa vielä hieman ylempänä. Palkeet ja ahjo olivat jo häviämässä mutta työkaluja lojuu siellä täällä. Tätäkin kannattaisi säästää ja entisöidä. Vajassa kuusikon laidassa on vielä vanha Fordson Major, joka ”kyllä hörähtäisi käyntiin”!

Mylly on hieno ja näkemisen arvoinen.

Videoita

Klikkaa ja katsele miten Myllyn pihalla liikuskellaan!