Sukumatka 2007:3 Ketola

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun
<-Rutalahti Alkuun Perunkangas->

Ketolan talo ja Vihijärvi

Vihijärven peltomaisema

Jos ajaa Rutalahdelta kohti Vihijärveä niin näkee nelostien lähellä pienen pysäköintialueen ja taulun karttoineen. Se osoittautuu patikointipolun lähtöpaikaksi. Reitille läheisten kukkuloiden päälle opastetaan kartan ja esitetekstin avulla. Kartasta näkyy Noromäen talo, jossa Aleksanteri Wild on asunut. Mainitaan myös Hakalan autiotalo, joka näkyy kartassa näkyvältä Kuunteluharjulta. Hakalassahan Aatami Abrahaminpoika asui 1820-1822.

Noromäen talo on uusi, eikä vanhaa osaa ole enää jäljellä. Vihijärven laakso on kuitenkin hieno ja sieltä näkyy Vihijärven kantatalo. Tästä talosta lohkottiin Ketola aikoinaan isännän veljelle. Aatami Abrahaminpoika työskenteli siellä renkinä 1790-luvulla, joten paikat ovat muuttuneet niistä ajoista.

Vanha Ketolan talo

Ketola sijaitsee Toivakan keskustasta lähtevän Paloisen tien varrella n. 6 km päässä Perälän kaupalta. Sinne ajaa yllättävän metsäisiä alueita halkovaa tietä pitkin. Noin 200 m Paloisentieltä sivussa löytyy Ketolan talo. Päärakennus on vanha hirsirakennus, joka on päällystetty laudalla. Siellä on vanhoja myös vanhoja pihapiirin rakennuksia. Ketola voisi olla tämä vanha talo, joka on nykyään paja ja koiratarha.