Ohje:Sivujen uudelleenohjaus

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Sivujen uudelleenohjauksella tarkoitetaan sitä, että yksi tai useampi sivu siirtyy automaattisesti jollekin määrätylle sivulle. Tässä ohjeessa kerrotaan, miksi ja miten automaattisesti siirtyvä sivu luodaan käyttämässämme MediaWiki-ohjelmassa
(vain eksperteille Ohje:Uudelleenohjaus järjestelmätasolla).

Sivun alkuperäinen nimi on väärä

Oletetaan, että olet kirjoittanut jo pitkään artikkelia "Tupuraisen sotaseikkailut" ja luonut muutaman sisäisen linkinkin jo siihen. Mutta kun sen pitikin olla "Tuppuraisen sotaseikkailut"! Uudeellenohjaus auttaa meidät pinteestä:

Mene sivulle ja paina sivun ylälaidassa olevissa napeissa olevaa Siirrä-nappia. Kirjoita avautuvaan kaavakkeeseen, kohtaan "Uusi nimi sivulle:" sivun uusi nimi ja paina Siirrä sivu-nappia.

Ei ainoastaan sivu saa uutta nimeä, mutta samalla MediaWiki-ohjelma tekee automaattisesti uudellenohjauksen vanhalla nimellä, jotta Sinun ei tarvitsisi huolehtia vanhalla nimellä aiemmin tekemistäsi linkeistä.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä

Yleisesti ottaen sivujen nimien pitää olla asiallisia, kuivaan tyyliin Etunimi Sukunimi. Vaikka Sinä tietäisit henkilön lempinimen, eivät kaikki sitä tiedä, ja se lempinimikin voi olla eri henkilöiden suussa eri, vaikka he puhuvatkin samasta henkilöstä.

Kun siis suunnittelet henkilöartikkelia, tee sivun nimeksi oikea nimi ja tee uudellenohjaukset ko. artikkeliin lempinimelle, tai lempinimille.

Paikat ja talot voivat myös olla erinimisiä eri henkilöille. Valitse sinä oma, kuivakka nimesi, esimerkiksi Honkanummen asuntoalue suunnitellesasi artikkelin kirjoittamista ja suunnittele tekeväsi siihen uudellenohjaukset Honkanummi ja Vanhat.

Miten uudelleenohjaus tehdään

Olisi hyvä, mutta ei välttämätöntä, että sinulla olisi varsinainen artikkeli olemassa. Oletetaan, että sen nimi on Seppo Terävä. Tiedämme, että Seppoa kutsuttiin myös lapsuudessa Terkuksi (!), joten teemme sivun Terkku, jonka uudelleenohjaamme sivulle Seppo Terävä seuraavalla tavalla:

 1. Kirjoita Terkku vasemman pystytolpan hakukoneen laatikkoon (Etsi).
 2. Paina Siirry-nappia
 3. Koska Terkkua ei vielä ole, saamme tekstin hakukoneelta
   • Täsmälleen tällä otsikolla ei ole sivua.
   • Voit luoda aiheesta uuden sivun.
 4. Klikkaa jälkimmäistä, punaisella kirjoitettua linkkiriviä (ei yllä, vaan oikeasti!).
 5. Sivulle avautuu tyhjä artikkelikaavake, jonka yläpuolella on valikko viidelle erilaiselle mallineelle. Älä valitse mitään mallinetta, vaan pidä kaavake tyhjänä.
 6. Kirjoita seuraava teksti, esimerkkimme mukaan ensimmäiselle ja ainoalle riville tällä uudella sivulla:
  #REDIRECT [[Seppo Terävä]]
 7. Talleta sivu

Sivu Terkku on luotu, ja kun siihen viitataan, päädytään automaattisesti sivulle Seppo Terävä.

Uudellenohjauksen muuttaminen

Entä jos Terkkuja onkin monta? No siihen ei auta muu lääke, kuin muuttaa uudelleenohjaussivua ja ottaa siitä REDIRECT-ohjaus pois, listaten sen sijalla kaikkien henkilöiden nimet, jotka tunnustavat Terkku-nimeä.

''Terkkuja'' ovat:
* [[Seppo Terävä]]
* [[Pentti Naulapää]]
* jne.

Mutta miten tuohon sivuun pääsee käsiksi muokkausta varten?

 • Hae hakukoneella Terkku-nimistä sivua, jolloin päädyt Seppo Terävän sivulle.
 • Sen ylälaidassa lukee, otsikon Seppo Terävä alapuolella, Uudelleenohjattu sivulta Terkku.
 • Kun klikkaat Terkku-linkkiä, pääset muokkamaan uudelleenohjaussivua.