Muijala

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Henkilö- ja talolista

Historia

Tässäpä oiva nimi! Muijalan kylä ja seisake ovat olleet kauan paikallaan [1]. Näillä sivustoilla Muijalan historiaa ei kuitenkaan varsinaisesti käsitellä, vaan keskitymme Honkanummen- ja Uusniityn asuntoalueisiin.

Muijala sinänsä liittyy Mäkijärven sukuun vuodesta 1961, kun Jouko Mäkijärvi muutti Muijalaan perheineen aloittaakseen työskentelyn Paraisten Kalkki Oy:n Minerit-tehtaan konttoripäällikkönä.

Linkit

Muistelut

Ilkka: " Koska rivitalomme Honkanummella ei ollut vielä valmis muutimme ensin Kuisman mökille Lohjanjärven rannalle vuonna 1960. Kesä meni siinä kalastellessa ja sitten jouduimme asumaan vielä marraskuuhun asti lähellä Muijalaa Nummenkylässä , Myllylammen rannalla mökissä, jonka omisti Wallenius Helsingistä. Muutimme sitten lopulta Honkanummelle, jota myös Vanhoiksi kutsuttiin. Kyläyhteisön lapset elivät tiivistä elämää yhdessä pelaten pesäpalloa, yleisurheillen ja talvisin jääkiekkoa pelaten. Talvisin hiihdimme tai kävelimme Nummenkylän kouluun [2], jota myös Lieviön yliopistoksi kutsuttiin. Tehdas rakensi meille kunnon jääkiekkokaukalon, jossa tehtiin ensin lumityöt ja sitten pelattiin useita tunteja. Jääkiekkoseurakin perustettiin nimeltä Muijalan Nuijat, tuo legendaarinen seura, jonka historiikki pitäisi kirjoittaa. Nimestä saa kunnian Antti Pesola, joka perustavassa kokouksessa heitti tuon nimen pilke silmäkulmassaan. Tehdasalueella liikkuminen oli kielletty, mutta me pojat kuljeksimme omissa puuhissamme siellä kuin kotonamme. 'Vanhoilta' muutimme 1964 ensimmäisinä asukkaina parin kilometrin päähän rakennetulle uudelle tehtaan asuntoalueelle. Se sai nimen Uusniitty ja meidän osoitteemme oli Neidonpolku 13. Nyt koko Muijalan alue on tiiviisti rakennettu Lohjan lähiö, josta vanhaa asutusta saa etsiä oikein tosissaan. Koko tienoo on myllätty Valtatie 1:n [3] rakennustyön alle. "