Mäkijärvenpään torppa

Kohteesta Makijarvi.fi
(Ohjattu sivulta Mäkijärven torppa)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Henkilölista

Historia

Lähteenä on käytetty teosta "Sukututkimus Mäkijärvi 1752-2003, Ilkka Mäkijärvi 2003" [1] josta artikkelin alkuperäinen versio on kopioitu ja muokattu verkkosivuille sopivaksi.

Muuramen kylän tuntumassa, Mäkijärvi-nimisen pienen järven rannalla sijaitsi aikoinaan Mäkijärvenpään torppa[2]. Torppaan ei johtanut minkäänlaista tietä vaan sinne kuljettiin karjapolkuja pitkin tai talvella jääteitä pitkin kun kylälle tuli asiaa. Mäkijärvenpään torpan oli perustanut Juho Mikonpoika Penttilä eli Halkola vuonna 1813. Kalle Simola niminen mies tuli sen osaomistajaksi vuonna 1819.

Mäkijärvenpään torppa toimi Penttilän Halkolan talon torppana aina 1900-luvulle asti. Mielenkiintoista on, että Muuramen kaupungin Penttilän talon nykyisen nuoren isännän äiti on kotoisin tästä torpasta.

Torppaan voidaan liittää myös Mäkijärven suku, sillä nimemme on lähtöisin tämän torpan ja sen läheisen järven nimestä. Vanhat kirkon rippikirjat tunsivat torpan nimellä Mäkijärvenpää tai Mäkijärfenpä.

Nykyaika

Kilpi Makijarvi.jpg

Nykyään taloa ympäröi koivulehto, joka on ajan saatossa peittänyt alleen kaskeamalla raivatut vähäiset niityt talon lähettyvillä. Mutta koivujen takana kohoaa edelleen tummana sankka ja iäkäs kuusimetsä. Paikalle vie Tampere-Jyväskylä valtatieltä erkaneva Mäkijärven tie, joka aluksi halkoo muutaman pellon, mutta alkaa sitten kiivetä jyrkkiä mäkiä ylös korkeille vaaroille painuen taas alas reheviin notkelmiin. Tien päässä on jotain taloja mutta kilvestä ei voi erehtyä; olet Mäkijärvellä!

Nykyinen "torppa" on sukututkijan nostalgiaa nostattava, kaunis punainen loma-asumus paksujen kinosten keskellä. Sen luona voi hyvin aistia eristäneisyyden tunteen ajalta, jolloin kuusimetsät olivat koskemattomat ja erämaan rauha oli rikkomaton.

Talo on merkitty karttaan nykyään Mäkijärvi-nimisenä, mutta vanhat kirkon rippikirjat tunsivat sen Mäkijärvenpää nimellä, ainakin aluksi. Matkaa vanhaan emätaloon, Penttilän Halkolaan, joka sijaitsee nykyisen Muuramen kaupungin tuntumassa Saarenkylän alueella, on noin kuusi kilometriä linnuntietä.

Onko torppa vielä paikallaan?

Suunnilleen tällä paikalla sijaitsi Mäkijärvenpään torppa jo 1800 luvun alussa. Edelleen saattaa ruohikon seasta löytää suurehkon navetan perustuksia. Paikalla sijaitsee talo, joka on vanha Mäkijärvenpään torppa. Rantaan kiertää polku pohjoispuolelta ja siinä on myös talon paikka.

Muisteluita

Ilkka: "Kävin tällä paikalla ensi kerran kylmänä talvipäivänä vuonna 2003. Siitä muutama kuva ohessa. Ja uudestaan vierailin täällä asukkaiden luvalla 2007"