Lutteri

Kohteesta Makijarvi.fi
(Ohjattu sivulta Linnaistenkatu 18)
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Lutteri Lohja 2002.jpgHenkilölista

mPuu: Tietokannasta ei löydy vielä tarpeeksi tietoa talokohtaisen taulun luomiseksi. Lisää itse henkilötietokortteja. Etusivulla on tähän valmis kaavake.

Esittely

Lutteri oli Lohja-Kotka Oy:ssä konttoristina toimineen Jouko Mäkijärven asuinpaikka 1950-luvulla. Osoite on Linnaistenkatu 18 ja hyvin entisöidyssä rakennuksessa toimii nykyään työterveyshuolto. [1]

Muisteluita

Petri: " Aivan ensimmäinen asuinpaikkani elämässäni oli Lutteri. Oli kuulemma jäädä myös viimeiseksi, kun katolta putosi lunta ja jäätä suoraan kärryihini, jossa vetelin päiväunia. Rautaiset hermothan siitä sai. Muitten kertomaa on muistoni Lutterista, kiitos oheisista kuvista Ilkalle. "


Ili: " Muutimme Lutteriin läheisestä Trallalan kylästä (aivan oikein). Muutimme sinne vuonna 1954 ja pian Joukon työsuhdeasunnoksi löytyi Lutterin yläkerrasta tilava 2 h ja keittiö korkeilla huoneilla. Kylmä vesi tuli ja meni ja sisävessakin oli. Parveke (näkyy kuvassa) oli meidän kotimme yhteydessä. Nukuimme yhdessä huoneessa koko porukka ja olohuone yritti olla vähän siistimpi paikka. Jääkaappia ei ainakaan aluksi ollut sillä kylmäkomeroon haettiin kesälläkin jäitä pihalla olevasta purukasasta. Kaksi muuta pientä asuntoa sijaitsi molemmin puolin yläkerrassa. Taloa ja siihen tarvittavaa halkovarastoa piti yllä talonmies "Kaki". Kakin koppi oli pihan reunassa ja siellä kävimme pienillä seikkailuilla. Saunassa kävimme tehtaan yhteisaunassa mäen alapuolella. Nyt siinä sijaitsee Mahogany.

Alhaalla oli kaksi isompaa asuntoa, joissa asuivat Vuori-Seppälät ja Marttalat. Marttalalla oli astinlauta-Mersu, jota hän ei millään saanut ajettua portista sisään, vaikka pylväitä siirrettiin kaksi kertaa. Marttalan Anne sai lisäksi rautalapiosta päähänsä hiekkalaatikkolla kun Lindströmin Stigu hermostui jostain. Vuori-Seppälän Tuula oli vähän vanhempi kuin minä mutta hän otti minut mukaan perhosten keräämisretkille. Muistan yhä ne lämpöiset niityt radan varressa. Heidän keinutuolissaan laulelin jo kolmen vanhana "Halastaja- Eemelin valssia". Pihalla oli kaksi kalliota joiden paikalla on nykyään kerrostalot. Siellä leikimme mm. intiaania kuumina kesinä. Alempana rinteessä oli sen aikaisia rivitaloja, joissa asuivat mm. Eräsen Simo ja Torvisen Matti. Tien toisella puolella asuivat Lindsrömit. Tien yläpuolella asui mm. Puomilan Jaska, jota ammuin ilmakiväärillä käteen. Yritti nääs heittää minua kivellä mutta pamautin häntä nätisti kämmeneen. Tämä taistelu tapahtui Lyseon pihaan vievän tien yli.

Vielä sijaitsi Lutterin piirissä Aaltion tyttöjen talo ja sen takana asui Enroosin Erkki. Kerran piti antaa tulitukea myös Erkille kun kaupungin pojat alkoivat hyökkäillä Lyseon suunnasta. Pamautin yhtä poikaa lahkeeseen niin että pölähti ja säntäsivät karkuun. "Pelkurit, tulkaa takaisin" !


Lutterissa sain mukavimmat joululahjani ja aloitin koulun Anttilan ala-asteella. Kuvassa Canne vaanii hiekkalaatikkoon tekemääni siltaa ja rikkoo sen kohta. Itse pääsin rikkomaan jo kolmen vanhana naapurin purkutalon ikkunat ja isä oli onnellinen: osaapas se poika tehdä pahaa! Vauhtiin päästyäni päästin Ståhlin kanalasta kanat karkuun ja laskin letkulla vettä niiden päälle. Kaikki tämä ja paljon muuta tapahtui Lutterin ympäristössä muutaman sadan metrin säteellä. Asuimme Lutterissa vuoteen 1961, jolloin isä sai työpaikan Minerit-tehtaalta Muijalasta. Sen kesän asuimme paratiisissa nimeltä Kuisman mökki joka sijaitsi Lohjanjärven rannalla. Mökki toimi myöhemmin pursiseuran majana ja se on jo purettu. Sieltä muutimme vielä Myllylammen rannalle Walleniuksen mökille[2] Nummenkylään nykyisen baarin lähelle. Vasta sitten alkoi Muijalan aika vuoden vaihteessa 61-62.

Valokuva-albumi