Kalle Matinpoika

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Henkilökortti
Matti Aataminpoika
Helena Mikontytär
M
s. 1824-01-15
k. 1898-01-01
Kalle Matinpoika
Maria Tuomaantytär
Henrika Kallentytär
Ananias Polkula
Kalle Kallenpoika
Henrika Molikka
Maija Kallentytär
Juho Sikala
Saukkolan kylä
Polkulan torppa
Parkkolan kylä
Sutola-Sikala
Kuolinpäiväksi on merkitty 1898-01-01, koska tietoa ei ole kuin vuodesta. Tiedon löytäjä korjatkoon, ja poistakoon tämän viestin, kiitos.--Petri 6. huhtikuuta 2006 kello 23:46:37 (EEST)

Henkilöhistoria

Lähteenä on käytetty teosta "Sukututkimus Mäkijärvi 1752-2003, Ilkka Mäkijärvi 2003" [1] josta artikkelin alkuperäinen versio on kopioitu ja muokattu verkkosivuille sopivaksi.

Kalle Heikki Matinpoika eli Carl Henrik Matsson meni naimisiin torpparin tyttären Maria Tuomaantyttären (Maria Lisa Thomasdotter) kanssa 31.12.1843 ollessaan vielä yhdeksäntoistavuotias. Maria Tuomaantytär oli häntä yhdeksän vuotta vanhempi eli hän syntyi 23.9.1815. Kalle Heikki ja Maria Liisa saivat myös useita lapsia ajan tavan mukaan: Henrika (1845), Ananias (1847), Kalle (1849), Henrika (1852), Maija Liisa (1854) ja Johan eli Juho (1858). Heistä ensimmäinen Henrika ja Kalle kuolivat jo aivan pienenä, Maija Liisa viiden vuoden ikäisenä.

Kalle Heikki peri isältään Polkulan talon ja hän oli siinä isäntänä vuoteen 1879. Tuolloin Kalle Heikki osti Sikala-nimisen tilan Petäjäveden Parkkolan kylästä Nikodemus Nikodemuksenpojalta, eli siirryttiin jälleen muutamia kilometrejä länteen vauraampaan paikkaan. Suur-Jämsän historian mukaan tämä talo olisi saanut alkunsa Muuratjärven kylän Sutolan eli Heinämäen talosta. Sutola oli perustettu jo 1560-luvulla ja siita olisi lohkottu isännän langolle Sutola-Sikala vuonna 1772. Tämä talo käsitti ilmeisesti melko laajat maa-alueet.

Kale-setä muisteli Sikalan talon olleen kylän vaurain, mutta tästä en ole saanut varmuutta. Sikala-nimeä eivät Mäkijärvet suostu hyväksymään, vaikka talon nimi olikin tapana kirjata sukunimeksi 1800-luvulla. Nykyään Sikala-nimeä ajatellaan aivan eri merkityksellä kuin aikanaan. Ehkäpä vastenmielisyys nimeä kohtaan on johtunut pikemminkin harmin tunteesta, silla tilahan meni sittemmin velkojen pantiksi. Tuohon aikaan se lieneekin ollut melkoinen jutun aihe kylillä, näillä sivustoilla asiaa käsitellään asianosaisen, eli Juho Kallenpojan yhteydessä.

Muuttaessaan Sikalaan Kalle Heikillä ja Marialla oli mukanaan vain Juho-poikansa, silla tyttärensä Henrika ja tämän mies Hermanni muuttivat Heikkilä-Molikka nimiseen taloon Muuratjärven lounaispuolelle. Vanhin poika Ananias jäi puolestaan isännöimään Polkulaa.

Myöhemmin Kalle Heikki tekee poikansa kanssa elinikäisen hoitosopimuksen (syytinki) ja näin Juhosta tulee varakas talollinen. Sikalan talosta muodostuu Mäkijärven suvun tarinan kulminaatiopiste Juhon alkaessa isännöidä taloa.

Lisätietoja

Kalle Heikki Matinpojan (Carl Henrik Matsson) syntymäaika on merkitty rippikirjoissa virheellisesti 16.1.1824.

Sukupuu