KahvihuoneArkisto

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Tällä sivulla on arkistoitu Kahvihuonekeskusteluja ylläpidon toimesta.


Siitä se lähtee

Pieni alku, mutta hyvät pohjat. Nyt vaan luovaa työtä. Tsemppiä! --Petri 9. maaliskuuta 2006 kello 00:19:10 (EET)

Ilkan aloitus stooria

Tuntuu melko lailla projektilta alkaa ylläpitää sivuja ja heittää sinne myös juttua. Tässä pitäisi saada juonesta kiinni ja luoda tiettyjä rutiineita. Elämässä kyllä tapahtuu kaikkea mutta kiinnostaako se ketään. 10.3.06 klo 19:15 Ilkka


Käytä Hiekkalaatikkoa

Muuten, näillä sivuilla on sellainen harjoitussivu, nimeltään Makijarvi.fi:Hiekkalaatikko jossa voit harjoitella artikkelin kirjoittamista ihan vapaasti. Oletkos lukenut mun Ohje:Kuinka_sivuja_muokataan?
Muuten, vinkiksi jos haluat katsoa selailla kaikkia tiedostoja, paina vasemmalta
Toimintosivut ->Kaikki Sivut
Siellä voit hakea vielä lisää sivuja vaihtamalla Nimiavaruutta, esimerkiksi Ohje.
Allekirjoituksesi voit muuten lisätä painamalla nappia muokkauksen aikana; toiseksi viimeinen nappi (sulla pitää olla allekirjoitus-nimimerkki profiilissasi, katso Ohje:Tunnuksen_luominen).
Katso myös Keskustelu_kuvasta:Soittimet.jpg.--Petri 11. maaliskuuta 2006 kello 10:01:48 (EET)

Vepsäläiset Mäkijärvet ja muita ajatuksia

Kun etsit mäkijärvi hakusanalla Wikipedia.fi [1] sanakirjasta, löytyy vain yksi tulos [2], joka kertoo että Keskivepsäläisessä Podporožjen piirissä on Mäkijärvi-niminen kylä. Mielenkiintoista.

Menemättä siihen, että Mäkijärven suvusta pitäisi kirjoittaa Wikipediassa, voitaiisiin siitä ottaa oppia esimerkiksi sukuhistorian kirjoittamisessa:

 • Missä tahansa tekstissä, esimerkiksi historiassa merkitään nimet linkiksi henkilötietoon [[Iivari Mäkijärvi]], samoin paikat ja muut erisnimet, esimerkiksi [[Kuhmoinen]] (Wikipediassa [3]).
 • Jos joku klikkaa syntynyttä linkkiä, niin hän saa tiedon, että sivua ei esiinny, halutko luoda sen?. Ehkä hän haluaakin, ja aloittaa näin kirjoittamaan historiikkia esimerkiksi Iivari Mäkijärvestä.
 • Tai sitten sinä (tai joku muu) pääsee dokumentointityössä niin pitkälle, että historiikki Iivari Mäkijärvestä syntyy kuvan kera: nyt alkuperäisen dokumentin linkki toimii ja antaa lisätietoa.

Näin tuo Wikipedia tuntuu toimivan, ja toimiikin hyvin. Kannattaisi ehkä noudattaa samaa periaattetta heti alusta: Kun Mäkijärven sukuun liittyvä erisnimi esiintyy artikkelissa ensimmäisen kerran, siitä tulisi tehdä heti sisäinen linkki, vaikka kohdesivua ei vielä olisikaan.

--Petri 13. maaliskuuta 2006 kello 11:21:29 (EET)


Illalla pientä kirjoitusharjoittelua

Matti "Myyrä" Mäkijärvi lähetti jo kateellisen viestin: "Sinäkö se varasit domainin? Enpä ollut tarkkana"

--IM 13. maaliskuuta 2006 kello 21:59:09 (EET)

Traction Avant Suomi.jpg

Matista vain kirjoittava kuvaaja tännekin!

Sukuuhan se meni. Kaikki osallistumaan vain! --Petri 13. maaliskuuta 2006 kello 23:43:16 (EET)

Artikkeliajatelmia - Hiekkalaatikko: Vastaus

--IM 13. maaliskuuta 2006 kello 18:35:41 (EET): Mitenkäs se linkki syntyy kun ei tiedä edes osoitetta? Ja vielä kaikkiin hakusanoihin, joita edes Ajattelee joskus [linkittävänsä]? Pitäisi siis kehittää jokin punainen lanka heti kättelyssä jota seuraa koko vuosituhannen ajan!

--Petri 13. maaliskuuta 2006 kello 23:46:33 (EET) : Oletkos lukenut Helsingin Sanomia tämän vuosituhannen aikana? Jokaisessa lehtijutussa on nykyisin tehty siten, että kun jonkun artikkelissa esiintyvän nimi kirjoitetaan ensimmäisen kerran, se kirjoitetaan lihavalla (ja vielä kursiivilla). Esimerkiksi: "Puoluetoimistossa oli selvää, että Matti Möttönen ei tulisi valinnassa kysymykseen. Möttönenkin oli ilmoittanut, ettei hän olisi käytettävissä".
Ehdottamani sääntö on yksinkertainen. Katso leipäteksistä erisnimet ja tee niistä tietokannan sisäisiä linkkejä jos ne jotenkin liittyvät Mäkijärven suvun elämään. Esimerkki, kirjoitat ensin kappaleen
Kesäkuun lopulla 1922 Iivari Mäkijärvi otti laukun naulasta ja päätti lähteä kalaan Maksajoelle. Siellä hän sain kalansaaliiksi kolme haukea, jotka ovat muuten Japanissa harvinaista herkkua.
Valitse erisnimet Iivari Mäkijärvi ja Maksajoelle, koska ne jotenkin liittyvät Mäkijärven sukuun (?). Muutat ne sivustojen sisäikeksi linkiksi muokkaussivun kolmannella napilla (Ab-alleviivattuna). Taivutusmuodot joudut käsin palauttamaan perusasuunsa (Maksajoelle vs. Maksajoki).
Kesäkuun lopulla 1922 [[Iivari Mäkijärvi]] otti laukun naulasta ja päätti lähteä kalaan [[Maksajoki|Maksajoelle]]. Siellä hän sain kalansaaliiksi kolme haukea, jotka ovat muuten Japanissa harvinaista herkkua.
Japani ei ehkä mitenkään liity tähän tietokantaan (voisihan senkin linkittää Wikipediaan, mutta antaa olla), joten seuraava teksti julkaistaan:
Kesäkuun lopulla 1922 Iivari Mäkijärvi otti laukun naulasta ja päätti lähteä kalaan Maksajoelle. Siellä hän sain kalansaaliiksi kolme haukea, jotka ovat muuten Japanissa harvinaista herkkua.
Klikkaapa ylläolevia erisnimiä niin huomaat jujun: jos linkkiä ei esiinny, sen ehdottamista luodaan. Tämän on koko Wikipedian (ja siis MediaWiki-ohjelman) idea. Väistämättä, jonakin päivänä esimerkiksi "Iivari Mäkijärvi"-sivu luodaan. Joko sen teet sinä, koska olet suunnittellut niin tekeväsi, tai sen luo joku toinen, joka jotakin asiasta tietää! Ja katso, linkki toimii. Vaatii vähän totuttelua?

--IM 13. maaliskuuta 2006 kello 18:35:41 (EET): Ehkä olisi paras vaan kirjoittaa ja päivittää sitten joskus?

--Petri 13. maaliskuuta 2006 kello 23:46:33 (EET): Voin kertoa, useita ammatillisia sivustoja luoneena, että paluu vanhaan tekstiin linkkien tekemikseksi ei käytännössä toteudu koskaan. Joko ne tekee heti tai ei sitten ollenkaan.

--IM 13. maaliskuuta 2006 kello 18:35:41 (EET): Kuvankin liittäminen on melko hankalaa. Ensin pitää jollain editorilla rakentaa kuvia liittämistä varten asioita varten, joista ei tiedä edes kirjoittavansa. Adoben ilmaisohjelma on melko käpy mutta muutakaan ei ole. Sitten näitä pitäisi tehdä etukäteen koko kirjasto tulevia kirjoituksia varten. Ehkä ne syntyvät lopulta sitten jutun lopuksi pieniksi kevennyksiksi.

--Petri 13. maaliskuuta 2006 kello 23:46:33 (EET): Minkä takia lataisit tänne jotakin sellaisia kuvia, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi jossakin tietyssä artikkelissa? Esimerkiksi jälleen tuo Iivari: kun päätät kirjoittaa hänestä artikkelin, mieti minkä kuvan siihen haluat ja lataa vain se ja vain silloin kun tarvitset sitä. Adobea tai muuta ohjelmaa tarvitset vain siihen, ettei tänne ole mitään järkeä ladata jättikokoisia kuvia, 800x600 maksimissaan riittää. Ei mihinkään webbisaitille halutaa esim. 2400x1600 pikselin kuvia ???
Hae itsellesi ilmainen GIMP 2 ohjelma kuvien käsittelyyn [4]. Vaikka se onkin Photoshop'iin verrattavissa oleva, vaikeakäyttöinen jättiläinen, voit sillä silti tehdä pieniä töitäkin, katso ko. Tutorial [5].

--IM 13. maaliskuuta 2006 kello 18:35:41 (EET): Mainitsemasi tiukka nimeämiskuri kuvauksineen tuntuu aika vaativalta itsekurin harjoitukselta. Olet näköjään kehittänyt siitä jo elämäntavan ja kirjoitat juttua selkäytimestä protokollaa käyttäen?

--Petri 13. maaliskuuta 2006 kello 23:46:33 (EET): Mitä vielä. Kirjoitat vain tekstiä ja kyllä se erisnimi, joka 1) esiintyy artikkelissa ensimmäistä kertaa ja 2) liittyy jotenkin Mäkijärven sukuun sieltä silmille tupsahtaa. Kokeile vaikka!
No, piruuttani kokeilen itse: 1600- ja 1700-luku on minun "MediaWiki"-muokkaamani sivu 6 sinun historiikistäsi. Huomaat, että henkilöiden ja paikannimien kohdalla on paljon punaista linkkiä. Tarkoitus on, että joko sinä tai minä klikkaat linkkiä ja kirjoitat kustakin henkilöstä pienen päivämäärähistoriikin, puolison ja lasten nimet. Aloitin jo, katso hakusanat 1600- ja 1700-luku, Muurame, Mäkijärvi ja Jouko Mäkijärvi.
Eiköhän sovita mitä ja miten tehdään. Jaetaan hommat ja laitetaan tämä saitti pystyyn hetkessä!

Kunhan keritään

Olen yrittänyt hoitaa omia asioitani töissä käynnin lomassa (hiihto/liikunta, lääkärissä käynti, taloyhtiön kokoukset, taloyhtiön remontin suunnittelu, mökin remontin suunnittelu, lapsien kanssa Hesassa, jne..) vaan ei tahdo aika riittää. Niinpä olen jo kuusi kertaa unohtanut sukututkimuksen sisältävän CD:n töihin, enkä ole sitä edes koko päivänä muistanut. Tammikuussa jo piti mennä työterveydenhoitajalta kysymään kuntoutuslomaa, koska sitäkin voisi tämän ikäinen saada,mutten ole muistanut. Eli ei tahdo vaan revetä. Töissä nimittäin on sikanaan hommia menossa. Itse olen ehkä syypää kun vaahtosin strategian luomisesta ja nyt sitten ollaan koulutuksessa ja palavereissa aamusta iltaan. Sähköpostitkin luin juuri äsken kotoa sekä tein koulutukseen liittyvät harjoitustyöt.

Joten, kirjoitellaan tänne hiljakseen tätä juttua ja täytyy funtsia sen historiikin high-lighteja ensin. Sukutaulusta näkyy kaikki kerralla ja siihen on helppo laittaa ne linkit selventäviin artikkeleihin. Sattui vaan olemaan jotain 8 megaa se word-tiedosto, enkä keksinyt miten sen saisi pienemmäksi. Tallennus html-muotoon kyllä pienensi mutta sitten se ei kelpaa tänne. Et tällaisia käytännön tökkimisiä tulee joka jutussa vastaan.

Ili

Meinasin vaan, että mistä mä tiedän, että jossain Wikipediassa on artikkeli just tästä [Nälköönlammesta]? Se www-osoite (ja kaikki muukin taustatieto) pitää siis toimittajalla olla käsissään kun juttua kirjoittaa. Huomioiden tietysti tämän median erikoisuudet ja mahdollisuudet.


PS. Huomenna keskiviikkona Ruotsiin klo 0500, takas 2330. Torstaina [Anttolaan] koulutukseen lähtö klo 05:30. Takas perjantaina n. klo 20:00

Henkilötiedon keruu

Kun tein kokeeksi Jouko Mäkijärvestä henkilötietosivun, niin ajattelin että voi itku, hommaa tulee riittämään. Ohjelmoijana ajattelin heti, että kyllä täytyy olla parempikin keino: koska tiedot talletetaan tietokantaan, täytyy järjestää siten, että kaikki henkilötieto on samassa formaatissa. Sitten siitä voi ajaa vaikka öisin webbirobotilla kaikki henkilötiedot läpi ja automaattisesti generoida niistä sukutaulun.

Samalla tavalla automaattisesti voi päivittää paikkakuntatiedot ja vaikkapa sen, kuka on kussakin talossa asunut.

Aloitin käsin koodaamalla. Tein esimerkin mies/nainen henkilökohtaisen informaatiosivun yläosasta. Alaosaan tulee sitten vapaamuotoinen historiikki ja muuta tarinaa.

Nyt riittää (!) sitten, että koodaan vähän, että ko. taulukko saadaan helposti synnytettyä esim. kaavakkeen täyttämällä. Sitten pitää vääntää niitä webbirobotteja muutama.

Joten Ilkka, jos aiot jotakin tänne kirjoittaa, tee se proosallisilla artikkeilla, tyyliin Muurame (kuntatieto, Henkilöt ja Talot tulee webbirobotti päivittämään automaattisesti, joten niihin ei tarvitse uhrata aikaa. Älä kirjoita henkilötarinoita. Viitta niihin vain nimellä, kuten on tehty kappaleessa 1600-_ja_1700-luku (jonka voisi muuten kyllä kirjoittaa uusiksi).

--Petri 17. maaliskuuta 2006 kello 17:47:14 (EET)

Asetin oletusaikavyöhykkeen Suomeen

Pitäisi näkyä allekirjoituksessa
--Petri 24. maaliskuuta 2006 kello 22:57:43 (EET) OK!

Päiväkirjat

Päivää kaikille. Löysin tänne ihan omin voimin (!). Kiitos, että olet Canne nähnyt näin paljon vaivaa. Olisi mukava, jos tästä kehkeytyisi jotain isompaa. Mummin tyttönimi on 'Lautala'. by the way. Voisin kirjoitella kanssa kaikkea, mutta kuten muistatte rakkaat veljet, luitte päiväkirjojani ääneen vessassa ja ne oli pakko hävittää. Mutta ehkä jotain voisi tulla mieleen, kun pengon muistia ja kuvia..

Mutta nyt vielä töihin. Enää viisi viikkoa ja sitten koittaa vuorotteluvapaa! Kikke

Ei muuta kuin kirjoittamaan!

Hienoa, että löysit tiesi tänne, sis! Jos ja kun laitat sen huudahdus-sähköpostiosoitteesi tuonne asetuksiin, voit laittaa itsellesi sivuja täältä tarkkailuun. Kepposissa on se hyvä puoli, että niistä sitten vanhempana riittää jutusteltavaa, vaikka ne eivät juuri silloin naurattaisikaan. Ainakin meidän pojat nauroivat katketakseen, kun kerroin ko. jutusta heille. Uudestaan, uudestaan sanoivat, kuin Teletapeissa. Laitetaan jossakin vaiheessa se Neidonpolku 13-sivu pystyyn. Kirjoita sitten vaikka sinne pieni muistelo, niin saavat pojat kuulla sinunkin näkemyksesi asiasta ;-0)--Petri 4. huhtikuuta 2006 kello 22:36:36 (EEST)

Ilkalta linkki nimihakuun

Sain Ilkalta tämän oivan oikopolkulinkin Väestörekisterikeskuksen nimihakuun: https://192.49.222.187/nimipalvelu/. Hakutuloksia ei voi mitenkään esimerkiksi integroida näihin sivustoihin, koska he eivät salli tiedon hakemista GET (URL) metoodilla, vain POST:lla. Ehkä perustamme tänne sellaisen Sukututkija nurkan, tms. jonne alamme keräämään näitä avuliaita linkkejä. Riippuu käykö ketään, ja kuka käy.--Petri 9. huhtikuuta 2006 kello 21:13:18 (EEST)

Paikkakunnan linkki

Laitoin juttua Pensarista mutta linkkiä ei synny. Yritin vissiin väärin luoda paikkakunta-pohjaan?

Ili

Pensari on jo tietokannassa

Kummallista, olin juuri eilen tekemessä itsekin juttua Pensarista! Sen takia pohjaa ei sinulle tullut, koska artikkeli oli jo siellä (olisit voinut muokata sitä). Yleensäkin, jos sinulla on joku hakusana mielessä, laita se ihan ensimmäiseksi tuohon oikealle laatiikkoon, ja klikkaa Siirry-nappia. Kokeile "Pensar". Sitten vait muokkaat. Laitoin eilen paljon kuvia saitille.

No ei se mitään, poistan omalta sivultani "Pensari" tekstin ja siirrän sen sinun sivullesi "Pensar", joka onkin saaren oikea nimi. Omalle sivulleni laitan siirron "Pensar" sivulle, jos sattuisi joku savolainen etsimään saarta! --Petri 10. huhtikuuta 2006 kello 21:24:47 (EEST)

Mäkijärvenpää

Olet tehnyt hyvää työtä yhdistäessäsi koko tarinan. Tässä olisikin tämän sivun juju; saada linkitettyä asiat hyvin yhteen. Loputtomiin et sinäkään voi käydä editoimassa ja cut & paste korjailemassa juttujamme. Tietysti näin aluksi voimme luoda pohjaa esim sukututkimukseni pohjalta mutta kun kaikki hyökkäävät esiin omine muisteluineen (toivottavasti) niin täytyy saada juttu harsittua kokoon.

Onko siis jokaisen osattava heittää linkit aiempiin juttuihin, paikan- ja talonnimiin vai löytääkö koodisi nimiä automaattisesti? Itselleni on jutun teko eri kategorioihin (talo, suku, paikka) melko epäselvää. Siis kun juttua tulisi vain pieni pätkä nyt Honkanummen kaukalon lumitöistä ja seuraavana päivänä Peräkylän Hempan ihmeellisistä torjunnoista samaisen kaukalon maalivahtina toimiessaan. Miten näitä tulee linkittää? Käyttääkö samaa sanaa Honkanummen kaukalo vai miten se menee?

Tässä ajatuksia tällä hetkellä. Tästä tulee hieno juttu. Pitääköhän kohta ostaa lisää tilaa?

Ili

Asioiden linkittäminen

Henkilötietokortista linkittyvät vanhemmat ja lapset jatkumoksi, jossa voi rämpätä edes takaisin. Sitten (tuleva) ohjelma vielä sylkee samasta kortista talon- ja paikannimiin sen, kuka on niissä asunut.

Muihin artikkeleihin voit käyttää tajunnanvirtatekniikkaa. Muista yksi sääntö: Yritä edes katsoa hakukoneella tossa vasemmalla, löytyykö sanalla jotakin artikkelia. Kirjoita vain Honkanummen kaukalosta (ilman taivutusta). Sinne sitten viljelet erisnimiin linkkejä, jos ne vain tuntuu relevantilta. Ei se mitään, jos menee vähän väärin. Kokeile vaikka: Honkanummi menee samaan paikkaan, kuin Honkanummen asuntoalue. Eli jos menee jokunen linkki väärin, kirjoitetaan vain yksi artikkeli ko. aiheesta ja ohjataan muut hakusanat tämän artikkelin sivulle. Tämä tehdään perustamalla uudelleenohjaussivu. Esimerkiksi Honkanummi-sivulla lukee yksinkertaisesti

#REDIRECT [[Honkanummen asuntoalue]]

Kaukalo ei ole paikka, ei talo, eikä henkilö, niinpä se on Artikkeli. Sitten kun haluat kirjoittaa Hempasta torjunnoista, lisää se kaukalo-artikkeliin. Sinnehän se liittyy. Juttuja voi muutenkin muokata koko ajan. Kuka vaan voi. Ei ne ole kiveen hakattuja.

Jos aivan hirveän iso juttu tulee, voit tehdä useampia artikkeli-sivuja, ja laittaa sinne oman sisällysluettelon. Esimerkiksi:

Tämä artikkeli on ensimmäinen kaukaloseikkailuiden sarjassa. Alla muut artikkelit:
== Kaukaloseikkalut - Sisällysluettelo ==
* [[Muijalan Nuijien synty]]
* [[Muijalan Nuijien uho]]
* [[Hempan ihmeelliset torjunnat]]
* [[Muijalan Nuijien tuho]] (Hyvon paidat katosivat pesussa)

En usko, että nyt ihan valtavasti porukkaa tulee tänne kirjoittamaan... Mutta aion kyllä opastaa alussa uusia kirjoittajia ja hieman muokata heidän tekstejään, kunnes ne sopivat sivustojen linjaan (Taulukko, historiallista asiaa, henkilökohtaista muistelua ja sitten toivottavasti hieman kuvia). Ulkonäkö pitää säilyttää myös yhtenäisenä. Ei se nyt niin kovaa hommaa mulle ole. Pari minuuttia siinä menee per sivu.

Ja ihmiset oppii nopeasti! Sultakin hommat sujuu jo ihan hienosti. Olen laittanut aika paljon myös ohjetta, jos tulee vaikeuksia.

Ohjelman teko on kovaa hommaa, mutta teen sitä ihan oppimismielessä.

Levytilaa on vielä noin 35 MB (50 MB:sta), joista MediaWiki haukkaa 7 MB. Joten ei kiirettä, niin kauan kun kuvat pysyy pieninä eikä tule multimediatiedostoja.

Hyvä tästä tulee, jos saadaan tänne kirjoittajia (ja muokkaajia). --Petri 13. huhtikuuta 2006 kello 22:23:16 (EEST)

Linkkien teko

Sorry vaan mutta ohjelmointitaito ei nyt oikein skulaa;

yritin linkkiä Honkanummi sillä REDIRECTillä ja näyttää se pelaavan sanalla Vanhat mutta miten se Honkanummen asuntoalue liittyy juttuun. Linkkikö on vaan sitä varten, että joku yrittäisi hakuasanalla "Honkanummen asuntoalue" niin se ohjaisi tähän Honkanummi-juttuun? Entö sitten tuo ulkonäkö; sana REDIRECT kököttää siinä keskellä artikkelia ja yritin tähteäkin eteen.


Sitten tein juttua Teppo Kiviniemestä, johon yritin linkkiä Neidonpolku 13 muisteloista. Vähän jäi ilmaan se juttu. Älysin sentään poistaa henkilökortin osuuden editorista kun ohjelma valitti täyttämättömästä kortista. Höh, eihän se ole sukua. En älynnyt että se vaatii jotain. Siihen voisi laittaa vakio-ohjeeksi: täytä tähän osuuteen tietoja vain Mäkijärven suvusta. Muuten poista tämä PAITSI se yksi rivi. Muutenkin olisi kiva jos täytettäviä ...

Vs. Linkkien teko

Hieman lisää uudellenohjauksesta. Milloin sitä käytetään ja miten? Otetaanpa esimerkki tästä Honkanummen asuntoalueesta:

Haluamme tehdä paikkakunta-artikkelin Honkanummen asuntoalueesta, jota myös Vanhoiksi tavattiin kutsua. Niinpä päätämme tehdä kolme tietokanta-sivua:

 1. Honkanummen asuntoalue (pääsivu, johon teksti kirjoitetaan)
 2. Honkanummi (johon tulee tämä REDIRECT-ohjaus (ja vain se, ei mitään muuta tekstiä)
 3. Vanhat (johon siihenkin laitetaan REDIRECT-ohjaus)

Kokeile nyt kirjoittaa Vanhat vasemmalle etsi-boksiin, paina Siirry. Ymmärrät, miten ylläoleva toimii, toivon.

Itse pääartikkeliin ei laiteta mitään uudelleeohjauksia (itseensä?, tulee looppi...). Mainitaan vain, että Honkanummen asuntoalue... eli Honkanummi ... eli Vanhat. Katso nykyinen versio.

Teen kavereillesi uuden luokan Kaverit, johon voit ne laittaa. Saat sähköpostilla lisätietoja.--Petri 16. huhtikuuta 2006 kello 20.23 (EEST)

Tein myös ohjeen "kaveri"-artikkelien kirjoittamisesta, kts. Ohje:Kirjoita kavereista.--Petri 17. huhtikuuta 2006 kello 00.14 (EEST)

Voisit myös lukea ohjeen sivujen navigoinnista, otin sinun (mahdollisesti) tulevat "kaveri"-sivut esimerkiksi Ohje:Sivujen navigointirakenne.--Petri 17. huhtikuuta 2006 kello 10.22 (EEST)

Ruutuja

..saisi selvemmin näkyviin. Esim värillä tai jopa jollain muulla kikalla. Saattaa muuten mennä sormi suuhun Antsulta.

Vs. Ruutuja

Olet aivan oikeassa, tietenkin. Useimmilta menee sormi suuhun. Ainoa keino tähän olisi tehdä oikein hyvä Graphical User Interface-ohjelma, joka kädestä pitäen kyselisi tiedot yksi kerrallaan ja rakentaisi taulukon, joka - aivan totta - ei ole mitenkään käyttäjäystävällinen. Mutta olen laittanut puntariin potentiaalisen käyttäjäkunnan lukumäärän (maksimissaan viisi?) ja ko. ohjelman tekoon kuluvan ajan (pari täyttä työviikkoa). Asia oli sillä selvä, joten tein

 1. Hieman yksinkertaistetun kaavakkeen (joka on silti vaikea)
 2. Tarkan ohjeen (jota kukaan ei tietenkään lue)
 3. Kymmenkunta mallia, joita voi kopioida

En usko, että näitä henkilökortteja tulee paljon, maksimissaan kolmisenkymmentä? Olen valmis tekemään jokaisesta sen ensimmäisen version. Sittenhän niitä on helppo muuttaa, jos tieto on puutteellista tai väärää. Uskon, että potentiaalista käyttäjistä löytyy yksi tietoteknisesti lahjakas (tämä ei siis ole piikki), joka voisi oppia myös täyttämään suvun henkilökortteja. Äkkiä ne olemassaolevat, potentiaaliset kortit sitten syntyisivät, minkä jälkeen voidaan keskittyä muisteluun, eli kirjoittamaan Artikkeleja.--Petri 16. huhtikuuta 2006 kello 20.37 (EEST)

Kaverit yms. linkkien teko - automaattisesti?

Näitä kavereita lisättäessä pitää siis hakea ensin kaikki jutut, jossa mainitaan Teppo tai Tepe tai Kivimiemi. Sitten laittaa niiden artikkelien tarkat tiedot ylös. Sitten tehdä juttu Tepestä. Sitten käydä rakentamassa em. artikkeleissa linkit kustakin Tepe-juttuun muistaen Tarkan Nimen eli kaikkia juttuja täytyy muuttaa sisäistä linkkiä varten? Tai käydä laittamassa kaikki variaatiot Teppo "Tepe" Kiviniemi juttuun #Redirect# Tepsa, #Redirect# Töpsä, jne ...

Hankalahkoa ainakin muille kuin vähitellen asiaan vihkiytyneille.

Terveisin keväiseltä parvekkeelta kannettavalla ja kännykällä kirjoitteleva Ili

Vs. Kaverit yms. linkkien teko - automaattisesti?

Kyseessä on pieni väärinkäsitys, luulisin. On selvää, että jos henkilöstä kirjoitetaan omalla nimellään ja sitten myös lempinimeen viitaten kymmenellä eri tavalla, ollaan suossa, jossa on vaikea tarpoa. Oikea marssijärjestys olisi:

 1. Kirjoittaessasi artikkelia, tulet erisnimen kohdalle: Hmmm. Seppo Terävä, siinäpä vasta oiva kaveri, sen lempinimi oli muistaakseni Terkku (!), mietit.
 2. Päätät, että tästä jätkästä kirjoitetaan myöhemmin artikkeli.
 3. Päätät, että sivun nimi tulee olemaan Seppo Terävä
 4. Päätät, että voit viitata kundiin myös hänen tunnetuimmalla lempinimellään Terkku.
 5. Jatkat artikkelisi kirjoittamista ja viittaat ko. henkilöön tekstissäsi, esimerkiksi
  Naapurissa asui paras kaverini [[Seppo Terävä]], jonka kanssa...
  tai
  ..kun [[Terkku]] pyöritti mailanlapaansa vastustajan maalin takana...

Myöhemmin päätät kirjoittaa "kaveri"-sivun Seppo Terävä, jolle uudelleenohjaat sivun nimeltä Terkku. Katso tekemäni ohjeet Ohje:Kirjoita kavereista ja Ohje:Sivujen uudelleenohjaus.

Toiveesi, että tämä ohjelma tekisi Tepsat, Töpsät, Tepet ja kaikki niiden suomenkieliset taivutusmuodot virheettömästi ja automaattisesti puolestasi ei ole aivan mahdoton. MediaWiki on jo hyvällä alulla siihen suuntaan, ja se osaa tehdä paljon asioita kaikilla kielillä. Englanninkieliset versiot ovat ehkä vähän edellä meitä indo-kii.. eikun -eurooppalaisia kieliä. Joka tapauksessa joudut kärsimään vielä muutaman vuoden. Meanwhile, back in the jungle: Suunnittele hieman - ei paljon - etukäteen erisnimien käyttöäsi! --Petri 17. huhtikuuta 2006 kello 00.32 (EEST)