Hietala

Kohteesta Makijarvi.fi
(Ohjattu sivulta Hietalan talo)
Loikkaa:valikkoon, hakuun

Henkilölista

mPuu: Tietokannasta ei löydy vielä tarpeeksi tietoa talokohtaisen taulun luomiseksi. Lisää itse henkilötietokortteja. Etusivulla on tähän valmis kaavake.

Esittely

Varhaisin tieto Hietalan torpasta on vuodelta 1840. Hietala oli Ekon eli Eekuun kartanon torppa, jota viljeli Robert Hietala vaimonsa Eva Katriinan kanssa. Paitsi torppari, Robert Hietala oli herrastuomari ja "komsarius" eli siltavouti. Hietalaan tuli sitten vuonna 1900 Magnus Vesanen torppariksi Hietaloiden kuoltua. Hän lunasti torpan ja 47 hehtaaria maata perheelleen 1910. Tämän jälkeen Hietalassa toimi kievari 1940 luvulle saakka. Päärakennusta jatkettiin kievarin tulon myötä. Hietalassa toimi myös posti ja putka. Hietalassa istuttiin Hartolan käräjät 1947 - 1955. Tuomarina istui mm. Helvi Sipilä. Vilho Vesanen lunasti Hietalan itselleen 1963. Siitä lähtien peltoja taas viljeltiin ja taloa kunnostettiin . Pinta-ala oli suurimmillaan 52 ha. Vilhon kuollessa 1996 talo oli taas saman kokoinen tila kuin 100 vuotta ennen. Taloon tehtiin perusteellinen remontti 1980 luvulla.

- tiedot tutkimuksesta Tarja Vihtonen - Hietalan vuosisata.

Muisteluita

Hietalan 100-vuotisjuhlat elokuussa 2008 olivat mieleenpainuva sukutapahtuma.

Emäntänä toimi Tarja Wallin ja miehensä Pentti - isäntärenki kuten hän itseään tituleerasi - hoiteli isännän virkaa. Tilaisuuden seremoniamestarina toimi Markku Hiljanpojanpoika Mäkijärvi. Paikalla oli melkoinen määrä sukua ja talon historiaan kytkeytyneitä ihmisiä. Lapsiakin oli yllättävän paljon, vaikkakin Mäkijärven sukuhaara oli jo Karea lukuunottamatta jo varttunemmassa iässä. Hienon kesäpäivän saattelemana pidettiin talon laajalla pihamaalla leikit ja lasten pussijuoksut perinteiseen tapaan. Saappaanheitossa minäkin nakkasin pelivälineen talon katolle, mutta äkkiä sen pojat sieltä hakivat ja peli jatkui. Lopulta saapasta etsittiin pellolta minne sen nuoremmat uroot nakkasivat.

Sitten tietysti syötiin makoisia pöydän antimia ja juttu alkoi lentää sahdin siivittämänä. Ilta jatkui orkesterin säestämillä yhteislauluilla. Maakuntalaulut laulettiin kaikki läpi ja sitten alkoi tulla toiveita, joita tuntuikin riittävän. Vielä ennen tanssien alkua otettiin kertaus historiaan muistelojen merkeissä. Saimme elävän kuvan silmiemme eteen Magnus Vesasesta, joka pussihousuissaan tuntui saapastelevan keskuudessamme. Antero muisteli sotien aikaa, jolloin Mäkijärven pojat olivat rengin hommissa Hietalassa ja siten poissa kovista Kouvolan pommituksista. Tarinaa tuli niin, että harmitti kun ei tullut otetuksi nauhuri mukaan. Nimet ja jutut lentelivät elävinä ja lopuksi kuulimme vielä laulunkin lähes kuudenkymmenen vuoden takaa ulkomuistista. Se tuntuu olevan meillä Mäkijärvillä hallussa kun itselläkin pyörivät lapsuuden iskelmien sanat vielä päässä.

Magnus - Manne - antoikin aina nuorempien ottaa hevosten ohjat tai hoitaa "kipinän" eli moottoriveneen konetta. Siitähän sitä oppi. Rauhallisuus tuntui olevan Mannen tapa hoitaa asiat. Hän meni kerran sahalle hakemaan luvattua ilmaista sahalautaa polttopuuksi hevosen ja reen kera. Lautojen kerääminen olikin vaikeampaa, sillä laudat olivat tiukassa pinon alla, eikä vanha mies tohtinut kiipeillä pinon päällä. Lopulta hän meni suivaantuneena kysymään sahan omistajalta: "mitä tarvii maksaa, etten ota niitä lautoja?" Rantaan mentiin Mannen perässä pyörillä niin että tie pölisi. Siellä oli talas ja moottorivene, jolla ajetiin luodolle nuottaa kokemaan. Typy muisteli sukeltaneensa kiveen osuneen potkurin pohjasta ja sitten soudettiin kotirantaan. Pappu keksi kujeen ja pölläytti maasta keräämänsä jauhot Mannen silmille. Siitä seurasi pitkä silmien huuhtelu, mutta Manne ei hermostunut. Amalia - emäntä piti kuitenkin huolen siitä, että kaikki pysyivät kurissa ja herran nuhteessa. Siitä tuntuivat kaikki olevan yhtä mieltä.

Emme jääneet enää katsomaan tansseja jotka varmaankin nostivat tunnelman kattoon, sillä aamulla oli lähtö rippijuhliin Mäntsälään ja oli ajettava vielä Kouvolaan. Suuret kiitokset Tarjalle ja Pentille, sekä muille järjestäjille suurenmoisesta tilaisuudesta tavata sukua ja nauttia lämpöisestä ilmapiiristä ja erinomaisesta ruuasta.

Kouvolassa 5.8.2008 Ilkka Mäkijärvi