Ananias Polkula

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Henkilökortti
Kalle Matinpoika
Maria Tuomaantytär
M
s. 1847-04-11
k. 1911-01-01
Ananias Polkula
Frederika Parkkola
Jalmari Polkula
Saukkolan kylä
Polkulan torppa
Ylläolevassa taulukosta puuttuu Ananiaksen kuolinpäivä. Jos joku löytää, tietää, paina "muokkaa"-nappi ylhäällä, kiitos!
Ananias ja Frederika Kivimäen talon edessä 1908

Henkilöhistoria

Lähteenä on käytetty teosta "Sukututkimus Mäkijärvi 1752-2003, Ilkka Mäkijärvi 2003" [1] josta artikkelin alkuperäinen versio on kopioitu ja muokattu verkkosivuille sopivaksi.

Ananias Polkula (talon nimeä käytettiin jälleen sukunimenä) oli kylässä hyvämaineinen mies ja toimi mm. vuonna 1890 perustetun Muuramen Isäntäyhdistyksen esimiehenä. Kyseisen yhdistyksen johtomiehet olivat kaikki Muuramen Rannankylästä ja yhdistys toimi kristillisellä pohjalla. Kirkkoherran johdolla pohdittiin esimerkiksi ylellisen nautintoaineen kahvin juontia ja vehnäsen turhaa syöntiä. Yhdistys sai aikaan myös Rannankylän yhtiömeijerin, joka harrasti sittemmin voin vientiäkin. Ananias lienee ollut myös taitava aurantekijä eli valttiseppä - katso alla Muistelut-osio.

Ananias ja Frederika saivat pojan nimeltä Jalmari vuonna 1873. Hänen kohtalostaan puhutaan Jalmarin omalla henkilösivulla. Lyhyesti, hän tuli heikkomieliseksi ja aiheutti varmaan suurta huolta vanhemmilleen.

Ananias myi koko Polkulan talon ja rakensi vuonna 1905 Kivimäen hehtaarin kokoiselle tontille itselleen talon, missä hän vietti vaimonsa kanssa vanhuutensa päivät. Kun Jalmari osoittautui rauhalliseksi he hakivat hänet hoitolasta kotiin hoidettavaksi.

Muisteluita

Lainattu Antero Mäkijärvi|Antero Mäkijärven haastattelusta (10/2001/Ilkka):

"Polkulassa asui sellainen kuin Ananias Polkula, isäni setä. Hän oli Keski-Suomen kuuluisin välttiseppä eli auran tekijä. Sanotaan nyt Ananiaksesta sen verran, että olin kerran metsänjalostussäätiön johtokunnan jäsenenä retkellä Korpilahdella ja kävimme mm. Saukkolassa säätiön koetilalla. Siellä oli meillä retkellä mukana lehtori Lauri Kuusanmäki, keskisuomalainen kotiseutututkija, historioitsija ja asiantuntija. Kun mainitsin hänelle, että täältähän oli minun isäni setä Ananias Polkula kotoisin hän sanoi, että: 'Joo, hän tietää tämän Ananiaan'."


Sukupuu