Aatami Abrahaminpoika

Kohteesta Makijarvi.fi
Loikkaa:valikkoon, hakuun
Henkilökortti
?
?
M
s. 1752-01-01
k. 1822-11-11
Aatami Abrahaminpoika
Maria Sigridsdotter
Nikodemus Aataminpoika
Matti Aataminpoika
Aleksanteri Aataminpoika
Liisa Aatamintytär
Kristiina Aatamintytär
Salomon Aataminpoika
Philip Aataminpoika
Vihijärvi
Ketolan talo
Hakalan torppa
Syntymäpäiväksi on merkitty 1752-01-01, koska tietoa ei ole kuin vuodesta. Petri 7. huhtikuuta 2006 kello 00:07:38 (EEST)

Henkilöhistoria

Lähteenä on käytetty teosta "Sukututkimus Mäkijärvi 1752-2003, Ilkka Mäkijärvi 2003" [1] josta artikkelin alkuperäinen versio on kopioitu ja muokattu verkkosivuille sopivaksi. Lisätietoja tutkijoilta Jyväskylän maakunta-arkistosta.

Adam Abrahamsson, jota voidaan kutsua suomeksi Aatami Abrahaminpojaksi työskenteli renkinä Vihijärven Ketolan talossa. Vuosien 1799-1800 rippikirjassa Aatami on merkitty sekä rengiksi, että itselliseksi. Tämä tarkoittaa, että hän asui omistamassaan rakennuksessa ja että hän ansaitsi pääelinkeinonsa jollakin muulla, kuin maatyöllä, esimerkiksi käsityöläisenä. Useimmiten itsellisillä oli myös omia kotieläimiä.

Aatami ja Ketolan talon piika Maria Sigridsdotter on vihitty Ketolassa 12.4.1790. Siellä heille syntyivät kaikki muut lapset, paitsi Salomon ja Philip, jotka ovat syntyneet Hakalan torpassa. Vuosina 1805-1822 hänet ja hänen vaimonsa Maria Sigridsdotter on merkitty Vihijärven Hakalan torpassa asuviksi. Maria oli 39 vuotias Salomonin syntyessä ja 41 vuotias Philipin saadessaan. Vuonna 1822 seitsemänkymmenvuotias Aatami muttaa takaisin Ketolaan vaimonsa kuoltua. Samana vuonna hän kuolee hukkumalla marraskuun 11. päivänä. Lieneekö lähtenyt kalastamaan heikoille jäille?

Lapsien vaiheista

Aatamilla ja Marialla oli seitsemän lasta, joista toiseksi vanhinta, Matti (Maths) Aataminpoikaa voidaan kutsua - jos nyt ei sukumme kantaisäksi - ainakin Mäkijärvi-nimen sukuumme tuojaksi, sillä Matti muuttaa myöhemmin elämässään asumaan Muuramen kylään, Halkolan tilan Mäkijärvenpään torppaan. Myös Philip muutti rengiksi Mäkijärven torppaan 1823.

Vanhin lapsista Aleksanteri Aataminpoika sai nimen Wesander ja hänestä tuli suutari ja sotilas. Hän muutti vanhempiensa luota Ravion torppaan 1821. 1826 hän asui Wihijärven kylässä Noromäen talossa ja oli saanut sotilasnimen Wild. Hän toimi tarkka-ampujana Kuopion pataljoonan Joroisten komppaniassa. Hän oli naimisissa Anna Jeremiaantytär Mörtin kanssa ja sai neljä lasta.

Liisa kuoli yksivuotiaana tuntemattomaan tautiin.

Kristiina (Christina) Aatamintytär toimi piikana ja karjakkona. Hän kuoli naimattomana kuumetautiin 17.6.1837. Salavuoteudesta sakotettu Kristiina oli saanut aviottoman lapsen nimeltä Helena 12.3.1829.

Salomon muutti Luhankaan 7.12.1822 Hän kuoli lopulta 1862 näivetystautiin mäkitupalaisena Wihtaisenmaan torpassa. Matkalla hänellä oli ollut kaksi puolisoa ja 8 lasta.

Philip asui vuosien 1823-1868 välillä 17:ssa talossa itsellisenä. Varsinainen maankiertäjä siis. Hänellä oli kaksi puolisoa: Maija Leena Johanneksentytär, jonka kanssa he eivät saaneet lapsia. Anna Justiina Lyytikäisellä oli ennestään avioton lapsi Ida Maria, joka kuoli punatautiin ennen kun Anna avioitui Philipin kanssa 1858.

Tarinoita

Ilkan kirjoittama kirja, "Aatami" on viihdyttävä lukukokemus, joka valaisee aikakauden elämää yleisesti ja tämän esi-isämme vaiheita erityisesti hieman toisesta näkökulmasta. Lataa ja lue Aatamin omalta saitilta: aatami.makijarvi.fi !


Sukupuu

Koska Aatami on vanhin tunnettu esi-isämme, Makijarvi.fi kunnioittaa häntä luomalla joka yö automaattisesti päivittyvän sukupuun kaikista hänen jälkeläisistään.